Древни србски словар: Рт и Врт, Ртањ!

Ртањ  није планина

„Ртањ није планина, већ се испод ње крије пирамида, најстарија творевина цивилизације“

Када се магистралним путем Параћин-Зајечар изађе на зараван Столице, пукне питома кривовирска и црноречка котлина, а изнад ње, као да небо подупире, уздиже се достојан-ствено ртањска пирамида, највиша на свету – 1565 метара.

Када сам први пут угледао ову божанску планину, осетио сам потребу да пред њом станем мирно. Изашао сам из возила и то учинио. Помислио сам да само Ртањ заслужује овакво поштовање, иако сам видео много планина за свога живота.

Из Ртња је зрачила нека сакралност, нека силина што душу обузима, страхопоштовање… Чудесна магија дивљења. Тада о Ртњу нисам знао много, осим што сам више пута са ободних брда мога Јухора, тамо у даљини, над Шиљком, највишим врхом Ртња, гледао чудне светлосне објекте на небу (НЛО), који мењају форму и боје, а затим нестају у трену.

Недавно ми је уредник овог портала, пред-ложио да растумачим појмове РТ и ВРТ, односно њихово унутрашње значење – споту. Био сам одушевљен и темом и осећајем овог човека за суштину значења, за срж речи. За срђ. И сада, супротно планинарима, нећу се пењати на Ртањ, већ ћу силазити у његове језичке дубине.

Старосрбска реч РТА, коју налазимо у Рг Веди и ведским светим књигама значи – ИСТИНСКИ ПОРЕДАК  СВЕТА. Реч РТ = ОСТРВО, а РТЕЊАЧА = КИЧМА, што може да значи и КИЧМА СВЕТА, али и доњи део кичме, чија су четири пршљена срасла и омо-гућила човеку да усправно хода. И једно и друго значење је подједано и револуционарно и еволуционарно: РТ- ОСТРВО према небу, РТ- ОСТРВО у ваздушном океану, РТ – НАДЕ У НЕБО И БОГА. РТ- СТОЖЕР СВЕТА. [1]

Чувени истраживач Артур Кларк је долазио на Ртањ и оставио запис да „Ртањ  није планина, већ се испод ње крије пирамида, најстарија творевина цивилизације“. Кларк је још у свом делу написао и то – да је „Ртањ – пупак света“ „Адам је рођен или донет са неба и – спуштен на Ртањ“.[2] И сада нам постаје много јасније где је био тај чувени библијски РАЈСКИ ВРТ. Па тамо где је „пупак света“, где је Адаму одсечен пупак. А библијске слике ионако увек представљају Адама као човека са пупком, дакле рођеном са пупчаном врпцом, која му је овде одсечена.

Дакле, РАЈСКИ ВРТ је тамо где је успостављен ИСТИНСКИ ПОРЕДАК СВЕТА – РТА – СВЕТА РТА. А први владар тог светог поретка беше – Адам. После је свим људима иза Адама овде одсецан пупак. И Каину и Авељу и Ситу и још тридесеторици Адамових и Евиних синова и тридесет пет кћерима. Фигуративно, свима нама је одсечен  пупак у РАЈСКОМ ВРТУ. Па и данданас нашој деци одсецају пупкове баш око РТЊА – тачније око – ВРТЊА.

Све више сам убеђен да је назив пирамиде/планине РТАЊ управо тако и настао, од двосложне речи ВРТ и РТА, које се у многоме поклапају-дуплирају па дају реч  – ВРТА којој је придодат суфикс-наставак Њ.

Према томе, творба ове речи од ВРТЊА до РТЊА је ишла овако: ВРТА + Њ =ВРТАЊ. Кроз миленијуме, деривацијом речи отпао је глас В и добили смо само гороним = `РТАЊ.

Зашто смо убеђени да је баш овде био РАЈСКИ ВРТ? Осим научне тезе да је Адам  створен/рођен на Ртњу, што значи да је овде био Први Рајски врт – ЕДЕН, постоји и библијска тврдња да је Рајски врт био негде другде.

Збрка око Рајског врта – Едена настала је у Старом завету, који је написан после Новог завета, кажу тек у 9. веку Христове ере, тврде најугледнији научници и математичари (Фоменко и други) како би Jевреји преузели примат, и преотели старим Србима ово божанско преимућство. Да би дислоцирали Рајски врт из Србије, са Хелма, писци Старог завета прво су Рајски врт смештали на Гори Божјој -Сафон у Сирији, после је премештен у Палестину – Хеброн, а кад је Давид из Хеброна пренео престоницу у Јерусалим, ту је онда био и Рајски врт?! Наводни библисти су тражили Еден од Атлантиде до Аустралије. Циљ је био да се Рајски врт Еден избаци са Хелма и из Србије и створи што већа збрка и пометња како се Срби не би досетили да су потомци рајског нараштаја, већ то су неки други изабран народ Божји.

Ртањ

Које аргументе имамо када тврдимо да је први и прави Рајски врт- Еден био у Србији?

1.Већ само тражење Рајског врта свуда по свету и његово намерно дислоцирање и замагљивање његовог истинског положаја, јесте пројекат стварања недоумица и кошмара, перфидан начин је да се Рајски врт и Свети Рт избришу из памћења и свести србског народа почетног.

  1. 2. Дунав се први помиње од четири рајске реке, што је само по себи аргумент више јер су прва Лепенска и Винчанска цивилизација створене око Дунава и Троморавије. Доказ: У Првој књизи Мојсијевој о рајским рекама се јасно каже: “Једној је име Фисон (Дунав) она тече око целе земље Евилске (Србије-библијски назив за Србију), а онде има злата. И злато оне земље је врло добро, онде има и драгога камења и оникса“[3] Католички фалсификатори земљу Евилску „преводе“ као Евиратску, да би на крају испало – Хрватску! Само једно питање: где то у Хрваткој има злата, драгог камења и оникса? Друга питања нису потребна.

 

  1. 3. На Ртњу, који је оса или стожер, и око њега у полупречнику од 388,5 километара постоје најбољи услови за живот човека. У овом ареалу, где је настала и прва ориги-нална србска цивилизација, све може да се нађе, и то све – најбоље: вода, хлеб, леко-вита трава за сваку болест, лек, најлепше жене, најбољи мушкарци, најбољи људи… ама све до најситније људске потребе за живот. Е, ту је онда – Рајски врт.

Овде „Три енергије су у питању, оргонска, електро и  магнетна и када се оне споје јако су повољне за људски огранизам“.[4]

  1. Развијенија космичка цивилизација, која је дизајнирала Адама и Адамову цивилизацију – Адамите, изабрала је најбоље место за Рајски Врт – Свети Рт Ртња, зато што се он налази испод небеског Часног крста.

    „У србској традицији и науци, у србском народном предању, Часни крст се првенствено односи на нематеријални крст земљине атмосфере или магнетни фокусатор, познатији као Часни или “крст са оцилима” у представи графичке стилизације магнетног поља Земље.

   Електромагнетна сила са нашег Сунца на субатомском нивоу, КОЈА ДАЈЕ СВЕ ШТО ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ЖИВОТ НА ЗЕМЉИ, увек и обавезно удара три пута у Часни крст. Отуда и потиче изрека: Три пута Бог помаже или Нема среће без треће! Духовни и космички параметар броја три је астрономски: вулкани на видљивој страни сунца се увек јављају три пута, после сваке треће ротације Сунце мења магнетно поље а синоптички циклус на сунцу се понавља три пута…“[5] Значи, Рајски врт се налазио и налази испод Часног крста и зато је заштићен силом небеском.

ЖИВОТ НА ЗЕМЉИ

    Нематеријални крст или фокусатор магнетних осцилација Земље, електронски је снимљен недавно од стране НАСА-сателита, и научно је потврђено његово постоја-ње, па се поставља разумно питање, откуд су Срби знали то космичко знање, јер у народној песми „Почетак буне на дахије“ помиње се Часни крст: „Онда Часни крсти васкрсоше/ васкрсоше горе на небеса/ те сијају и на оном свету“.[6] Како је полуписмени Вишњић знао ово космичко знање, у време највећег мрака турске владавине? То знање је Србима похрањено у генима, у крви, јер Срби тврде да су пореклом од богова, од анђела, елохима, нефилима… И зато Срби, (у Лесковачком крају, например) говоре да нису прављени од црвене глине, од блата, као што каже Књига постања, већ су директни потомци богова. Синови Божји. А њихова права Библија је „Унукова књига“.

  1. Стари писци су Србе сматрали божанственим: Херодот, Страбон, Птоломеј, Хомер

… Изгледа, не без разлога. Што значи да је бело човечанство Старе ере знало за порекло Срба, односно за своје рајско потекло и почело.

  1. Зашто православна и католичка црква скривају „Књигу Енохову“ – „Књигу Унукову“, кад је Енох био унук Адамов и препотопски пророк? Обе поменуте цркве једва да му име помињу у важећој Библији. Само је етиопијска православна библија уврстила све Енохове књиге у корпус Библије. Зашто крију Енохову књигу? Из много разлога, али за нас је сада најважнији тај да су небески анђели чувари, елохими и нефилими, њих две стотине, сишли из васионског брода на планину Армон, према Еноховој књизи. Армон је временом постао Армањ, како се раније много векова звао у народу источ-не Србије.

    Творбени процес је вероватно изгледао овако:

АРМОН = АРМАЊ = АРТАЊ = `РТАЊ. Многи старији људи овога краја су све до недавно говорили – АРТАЊ. Срби су редуковали самогланик – А, због зева који настаје при изговору на почетку ове речи, а што је чест случај у србском језику, па је тако језички настао и остао само – РТАЊ. Да не говоримо колико су ванземаљци унапредили белу србску (дивовску) расу у биолошком, научном, техничком, културо-лошком смислу… Зато се „Енохова књига“ крије „као змија ноге“ у актуелном –  јудеохришћанству.  

  1. Хиперборејце, северне Србе, археолог Милоје Васић је препознао као представнике винчанске културе, указао на њихову писменост, винчаницу и њихов град Кимерополис на Дунаву. Хиперборејци су били блажени, сматрали се бесмртним, нису радили, имали су све у Рајском врту. Овде су настале Светске вериге (Катена Мунди), и овде су се зажарила прва огњишта која и до данас исијавају топлоту, светлост и живот. Хипербореја-очигледно Рајски врт – прва је домовина Срба, Меда, Сабира, Евила… „То је земља меда, злата и блажених“.[7]
  1. 8. Већ само име Рајског врта ЕДЕН =ЈЕДАН, је врло симптоматично. Реч еден и данас постоји у Јужној Србији и означава број – Један. ЕДЕН ЈЕ ДАКЛЕ – ЈЕДАН, фигуратив-но – ПРВИ. Као што је случај са речју РАЗУМ: РАЗ = ЈЕДАН и УМ = РАЗУМ. (РАЗ + УМ = РАЗУМ). Први божански Разум.. На руском, односно старосрбском РАЗ = ЈЕДАН, у смислу ПРВИ УМ. Тако и ЕДЕН = ЈЕДАН,  јесте ПРВИ Рајски врт.

 

  1. 9. И на крају да још једном поновимо лингвистички аргумент: свети ВРТ и света РТА = ВРТА+Њ = ВРТАЊ = `РТАЊ.

После свега реченог, додуше, укратко и сажето, (а могли смо знатно да проширимо студију) ипак мислим да смо пронашли – сређ задатих речи РТ и ВРТ, али и сређ (средину, срж, мождину) Рајског Врта – Едена, и почетка овог човечанства на (В)РТЊУ и 777 километара у пречнику, и то баш у срцу Србије, на староме Хелму (Балкану).

Мирослав Димитријевић

Напомена: Присвојни придев србски пишем  са словом – б, зато што основно језичко правило гласи:  Када је корен речи властита именица, као у нашем случају – Срб, корен  не сме да се мења. Наставци да, али корен – НЕ. Зато пишем: србски, србско, србчад, Србкиња… 

 

[1] Димитријевић, М. Енциклопедија географских назива Србије, протумачених старосрбким-аријским или архаичносрбким кореном и значењем, Србска духовна академија, Параћин, 2021. стр. 272.
[2] Кларк, А. „Одисеја у свемиру 2001“
[3] Стари завет, Прва књига Мојсијева, Постанак
[4]Ивана Мандић, РТС, четвртак, 19. септембар 2019. 19:30 и 19:35; Припремила Јасмина Јаковљевић.
[5] М. Стеванчевић, Тријам, Српски журнал, Извор-нет страница – Теслин свемирски екран
[6]„Почетак буне на дахије“, Филип Вишњић, записао Вук Караџић
[7] Филиповић, С; Види: код Мирослав Димитријевић, Лексикон србских народа, племена братстава и родова, Србски народносни именар од Лепенаца и Винчанаца до данас“, Србска духовна академија, Параћин, стр.278-279.

 

 

Podelite sa prijateljima