Арсеније Лома: Качерски војвода

Арсеније Лома качерски војвода

Арсеније Лома, качерски војвода, најзначајнија личност Качерско-Рудничког краја, учесник Првог и покретач Другог Српског устанка.

Војвода Арсеније Лома долази у ред оних ратника који су свом снагом стали на браник слободе народне, а слободну отаџбину своју видели нису. Лома је рођен у рудничком Качерy у селу Драгољ око 1770.год. Преци су му дошли из Гојне Горе. Када је букнуо Карађорђев устанак Лома је имао преко 30 година и већ је као буљубаша водио окршаје против Турака. Са сигурношћу се тврди да је учествовао у Орашцу у бирању вође првог српског устанка, као и да је у његовој кући у Драгољ у то време направљен важан договор о устанку.

У првој великој победи устаника, освајању Рудника, фебруара-марта 1804.год. поред Карађорђа учествовао је и Лома са саборцима Лазаром Мутапм, Миланом Обреновићем, Кара Петром, Јанићијем Ђурићем, Станојем Главашом, Јованом Лазићем и другим виђенијим Рудничанима. 18.фебруара, Карађорђева војска је била пред Рудником, а 19. фебруара позвани су Турци на предају. У зору, 20.фебруара, четири хиљаде устаника напало је Турке.

Лома је почео војне операције још 8. априла, док је 11. априла (23. априла) коначно решено и јавно обнародовано у Такову да се устаје поново на Турке. И опет је први утврђени град који су устаници напали био Рудник и поново се војвода Лома сукобио са Агом Токатлићем, којега је из Рудника први пут најурио 6. марта 1804.године. У овом другом сукобу ослобађајући утврђени Рудник, Лома гине. Сахрањен је у центру варошице Рудник, испод пригодног споменика од белог мермера.

Podelite sa prijateljima