Приказ града Јустинијана: Прима Царичин град

Свет цар Јустинијан Управда приказ града Јустинијана Прима Царичин град и интeрвју са историчарем Александром Митићем Скривена историја Срба

Археолошки локалитет Царичин град налази се на југу Србије, 30 км југозападно од Лесковца, у долини која се простире између река Јабланице и Пусте реке.

Највећи број истраживача данас сматра да је овај импресивни рановизантијски град Јустинијана Прима, задужбина једног од највећих византијских царева – Јустинијана I (527–565), који је 535. године, XI новелом, новом граду наменио улогу седишта архиепископије и префекта преторије у префектури Северни Илирик.

Град је подигнут на стеновитом платоу највише надморске висине 395 м, на ушћу Царичинске у Свињаричку реку. Опасан је моћним бедемима са кулама, а на југу, на најнижем делу – и воденим ровом. У ближој околини налазиле су се три утврде за заштиту. У град се улазило са јужне и источне стране, кроз три монументалне капије са кулама.

Српски цар – Честити Правда или Јустинијан Први

Први том о Србско-ромејском царству, улози и значају народа Мораве завршићемо поглављем о највећем цару Србско-ромејског царства Правди, Правдољубу или Честитоме, односно Јустинијану Првом, цару који је у 6. веку објединио све територије србске империје на три суседна континента око Метитерана, и учинио је најмоћнијом и најбогатијом државом тадашњег познатог света.

 

Podelite sa prijateljima