Tврђава Рам

Ram je tvrđava na desnoj obali Dunava u istoimenom selu Fotografija Misho Govorčin

Tврђава Рам налази се на десној обали Дунава у истоименом селу, удаљена 25 км од Пожаревца односно 15 км од Великог Градишта и нешто више од 110 км од Београда.

Смештена је на стени која се са североисточне стране спушта ка Дунаву. Претпоставља се да је подигнута насупрот тврђави Харам која се налазила на супротној страни реке, а од које данас није ништа остало.

Остаци тврђаве су данас у добром стању. Године 2013 обављени су инфраструктурни радови на уређењу терена и безбедносној заштити посетилаца. Године 2019. тврђава је у потпуности реконструисана и представља занимљиву туристичку дестинацију. Кроз Рам пролази и Дунавска бициклистичка рута и сваке године неколико десетина хиљада туриста бициклиста посети Рам. Ово културно добро има вишеструки значај за очување историјске нити и културног идентитета нашег друштва.

Тврђава Рам и околина

На срећу тврђава је данас потпуно реконстурисана и представља одличан избор за излет викендом.

Сама тврђава је у основи петогугаона и има јаку бранич-кулу и 4 мање куле које ојачавају зидине.

У близини тврђаве се налазе остаци турског каравансараја. Ако нисте знали, каравансарај је место где су путници каравана могли да одморе и пронађу конак, нешто као данашњи мотели.

А овај „мотел“ из времена Турака је уједно и први туристички објекат икад подигнут на путу са Балкана ка Будиму и Бечу. Ови остаци указују и на то да се некада овде налазило и насеље са цивилним становништвом, а и једини су остаци тог типа у Србији.

У близини Рама се налази археолошко налазиште под називом Ладереата, место где се некада налазило утврђење из Трајановог времена.

Ту је наравно и прелепо Сребрно језеро, а ако имате времена можете одвојити цео викенд, па уз тврђаву Рам обићи и Голубац.

Где се налази тврђава Рам?

Рам тврђава се налази у истоименом селу, на обали Дунава. Од Великог Градишта је удаљена свега 15 км, а од Пожаревца око 25 км.

Тврђава је од Београда удаљена око 110 км и врло лако се до ње може доћи аутомобилом, за око сат и по времена.

Интересантно је да до тврђаве можете доћи и тако што ћете Дунав прећи скелом, ако долазите из Банатске Паланке.

 

Podelite sa prijateljima